Ha bakonyi, akkor vagy betyár, vagy gombás étel - most ez utóbbiról van szó. Még sosem készítettem eddig, netes szörfölés közben bukkant fel, utánaolvastam, szortíroztam a recepteket és így jött létre ez az ínycsiklandó étel.
50 dkg darált sertéshúshoz adtam 1 nagy tojást, zsemlemorzsát, egy kis hagyma felét apróra vágva, egy gerezd fokhagymát átnyomva, sót, őrölt borsot. Jól összedolgoztam és nagyobb golflabdányi gombócokat gyúrtam belőle vizes kézzel. Egy kevés olajon megpirítottam a golyók minden oldalát - korábbi tapasztalataim szerint finomabbak lesznek így a húsgombócos ételek.
Egy másik edényben kiolvasztott mangalicaszalonna zsírján megdinszteltem egy fej apróra vágott hagymát.
A felszeletelt, jó 25 dekányi bio-csiperkét hozzáadva pár percig pirítottam.
Ezután kerültek be a gombócok, felöntöttem vízzel, só, őrölt bors, két gerezd préselt fokhagyma és egy kis szárított zöldpetrezselyem ízesítette. Lefedve, közepes hőfokon, időnként rázogatva - nem keverve - párolódott a gombás hús.
Kb. 20 perc múlva következett a habarás: fél pohár tejföl, egy - másfél evőkanál liszt és egy teáskanál pirospaprika jól összekeverve, pár kanál forró lével összekeverve egy szűrön keresztül került be a lábasba.
Óvatos rázogatás után még jó tíz percig összeforraltam.
Időközben három tojásból kevés vízzel, sóval és annyi liszttel, ami egy közepesen kemény masszát ad, kikevertem a galuska tésztáját és forrásban lévő sós vízben egy lyukas galuskaszaggatón keresztül kiszaggattam és pár percig főztem. Utána a leszűrt galuskát hideg vízzel átöblítettem, majd egy jénai tálban, néhány kanál mártáslével keverve félretettem a tálalásig.
Íme, egy újabb komfortos, házias étel a hidegebb időkre - bár úgy hiszem, télen-nyáron egyaránt kedvencünk lesz ez a finom, magyaros ízesítésű étel.